Четат ли децата? Какво четат? Какво е качеството на детската

...
 Четат ли децата? Какво четат? Какво е качеството на детската
Коментари Харесай

Комиксите окуражават децата да четат повече

 Четат ли децата? Какво четат? Какво е качеството на детската литература? Какво да създадем, че да четат повече? Как децата да заобичат книгите и четенето? Въпроси, които вълнуват освен родители и издатели, учители по БЕЛ. Загрижената общност постоянно е намирала мотив да показва предимство за децата и книгите. В всеобщото мнение децата не четат или в случай че четат - то това е съвременна, комерсиална, напомпвана от маркетинга на издателствата литература, която е второ качество и повърхностна. Която не приучава към полезности, не развива благосъстоянието на езика, не носи стойност, която остава. На дъното на това схващане постоянно стоят комиксите.

 Според всеобщото мнение комиксите са картинки с толкоз малко текст, че надали може да се назова и литература, в множеството случаи се описват за супергерои - флагмани на огромната неприятна американска поп просвета и в тях няма нищо значително като послания. Макар доста от нас да помнят прелестните издания на списание " Дъга ", те отново се вписват в соц носталгията. Нищо, че създателите им не престават да творят, тъкмо в региона на комикса.

“Но четенето на комикси и графични новели има доста повече изгоди за децата във всяка възраст ”

 Окуражават четенето. Когато детето се учи да чете, то постоянно се плаши от цяла страница, изпълнена с текст. Комиксите основават позитивно отношение към четенето, тъй като и дребното прочетено поражда задоволство от изпълнена задача. Това прави детето самоуверено и инициативно, отворено към книгите с текст, които можем да му предлагаме когато и да е.

 А има деца с противоположния проблем - четат бързо, нетърпеливи са и (евентуално) не осмислят изцяло текста. Комиксите оказват помощ да се задържи вниманието и да осмисля по-добре сюжетната линия. Много постоянно такива деца скучаят, до момента в който четат, не обичат еднообразието и не могат да се задълбочават. Комиксът е чудесно решение и в този случай. Картинките оказват помощ за образното мислене. Комиксите се четат, само че единствено обширно гледайки нарисуваното, детето схваща цялата история. Така се подтиква и въображението и се разчупва процеса на прозрение в облици. В учебните години този вид четене, при който погледът шари из цялата страница, оказва помощ на детето при ученето с диаграми, схеми, карти и така нататък

 Комиксите са метод да се вкара повече изкуство в живота на детето. Някои комикси са покрай класическите жанрове изобразително изкуство - живопис, графика. Ако четете дружно комикси с детето си, можете да говорите освен герои и послания, само че и художествените качества на графиката, дизайна и оформлението.

 Децата с проблеми в ученето като дислексия може да намерят непредвидена поддръжка у комиксите. Те са стимулирани от късите текстове, другия шрифт и картинките да протягат ръка на драго сърце към книгите въобще. Деца, които имат положения в спектъра на аутизма, могат да учат повече за страстите, за връзката сред думи и страсти, за връзките, тъй като в комиксите те са по-изчистени от нюанси и лицата отразяват какво мислят или усещат героите.

 Колкото до комиксите със (супер) герои - дано не прибързваме да ги дефинираме като " втора употреба литература ". Те са поп културен феномен, който има собствен подтекст, пояснение и развиване. Децата, а и освен те, постоянно ще търсят просто, еднопосочно пояснение за положително и зло, ще желаят да се разпознават с героя и ще се борят с него против злодея. Те ще желаят да се въодушевяват от мощни мъже и дами, които обитават свят, непосредствен до техния. Много от тях са новобранци, отблъснати или неразбрани от обществото, което е положение, познато на доста от младежите и от време на време тъкмо тези герои, а не класиците им оказват помощ да оправят със самотата.

 Както има положителни и не толкоз положителни книги, по този начин има положителни и не толкоз положителни комикси и графични новели. Всички знаем за супергероите Батман, Супермен и Спайдърмен, Жената знамение, Батгърл и Капитан Марвел, само че комиксите надалеч не са мултивселените на DC и Marvel. Така че не отминавайте в книжарницата етажерките с комикси, когато търсите нещо ново и забавно за детето си и не се лишавайте от техния запас в името на това детето да обича да чете.

Инфо: www.hera.bg

Картинки: Ана Ана

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР